Yüzde Problemleri Çözümlü Sorular 3 - bymutlu.com
Matematik 9 sınıf Yüzde problemleri ile ilgili çözümlü sorular tyt, yks ayt , kpss , yüzde hesapları, kar zarar problemi çözümleri, bir sayınının yüzde fazlası ve yüzde eksiğini bulma soruları anlatılmaktadır.
ADI SOYADI :

Aşağıdaki yüzde problemi sorularının çözümlerini yapınız.

1) 50 sayısının % 70 i, kaçtır?

Çözüm:

( 50 . 70 ) / 100 = 35

2) 230 sayısının % 60 i, kaçtır?

Çözüm:

( 230 . 60 ) / 100 = 138

3) 220 sayısının % 80 i, kaçtır?

Çözüm:

( 220 . 80 ) / 100 = 176

4) Hangi sayının % 35 i, 287 dir?

Çözüm :

Sayının tamamı x olsun.

x . 35 /100 = 287 ise,

35 . x = 287 .100

x = 28700 / 35

x = 820

5) Hangi sayının % 90 i, 45 dir?

Çözüm :

Sayının tamamı x olsun.

x . 90 /100 = 45 ise,

90 . x = 45 .100

x = 4500 / 90

x = 50

6) Hangi sayının % 50 i, 28 dir?

Çözüm :

Sayının tamamı x olsun.

x . 50 /100 = 28 ise,

50 . x = 28 .100

x = 2800 / 50

x = 56

7) % 75 'i 84 lira olan paranın % 80 i kaç liradır?

Çözüm :

Paranın tamamı x olsun.

x . 75 / 100 =84 ise,

75 . x = 84 .100

x = 8400 / 75

x = 112

x in % 80 i

112 . 80 / 100 = 89.6 liradır.

8) % 80 'i 180 lira olan paranın % 15 i kaç liradır?

Çözüm :

Paranın tamamı x olsun.

x . 80 / 100 =180 ise,

80 . x = 180 .100

x = 18000 / 80

x = 225

x in % 15 i

225 . 15 / 100 = 33.75 liradır.

9) % 20 'i 48 lira olan paranın % 55 i kaç liradır?

Çözüm :

Paranın tamamı x olsun.

x . 20 / 100 =48 ise,

20 . x = 48 .100

x = 4800 / 20

x = 240

x in % 55 i

240 . 55 / 100 = 132 liradır.

10) 560 liranın % 5 fazlası kaç liradır?

Çözüm :

560 . (100+5)/100 =

560 . 105 / 100 = 588 liradır.

11) 60 liranın % 85 fazlası kaç liradır?

Çözüm :

60 . (100+85)/100 =

60 . 185 / 100 = 111 liradır.

12) 320 liranın % 85 fazlası kaç liradır?

Çözüm :

320 . (100+85)/100 =

320 . 185 / 100 = 592 liradır.

13) 640 liranın % 55 eksiği kaç liradır?

Çözüm :

640 . (100-55)/100 =

640 . 45 / 100 = 288 liradır.

14) 450 liranın % 10 eksiği kaç liradır?

Çözüm :

450 . (100-10)/100 =

450 . 90 / 100 = 405 liradır.

15) 420 liranın % 5 eksiği kaç liradır?

Çözüm :

420 . (100-5)/100 =

420 . 95 / 100 = 399 liradır.

16) % 50 fazlası 12 olan sayı kaçtır?

Çözüm :

x . (100+50)/100 = 12 eşitliği yazılır.

x . 150 / 100 = 12 ise

x = 12 . 100 / 150

x = 8 dir.

17) % 5 fazlası 189 olan sayı kaçtır?

Çözüm :

x . (100+5)/100 = 189 eşitliği yazılır.

x . 105 / 100 = 189 ise

x = 189 . 100 / 105

x = 180 dir.

18) % 75 fazlası 203 olan sayı kaçtır?

Çözüm :

x . (100+75)/100 = 203 eşitliği yazılır.

x . 175 / 100 = 203 ise

x = 203 . 100 / 175

x = 116 dir.

19) % 30 eksiği 224 olan sayı kaçtır?

Çözüm :

x . (100-30)/100 = 224 eşitliği yazılır.

x . 70 / 100 = 224 ise

x = 224 . 100 / 70

x = 320 dir.

20) % 70 eksiği 27 olan sayı kaçtır?

Çözüm :

x . (100-70)/100 = 27 eşitliği yazılır.

x . 30 / 100 = 27 ise

x = 27 . 100 / 30

x = 90 dir.

21) % 60 eksiği 56 olan sayı kaçtır?

Çözüm :

x . (100-60)/100 = 56 eşitliği yazılır.

x . 40 / 100 = 56 ise

x = 56 . 100 / 40

x = 140 dir.

22) % 10 fazlası 330 lira olan paranın, % 10'i kaç liradır?

Çözüm : Paranın tamamı x olsun.

x . (100+10)/100 = 330 eşitliği yazılır.

x . 110 / 100 = 330 ise

x = 330 . 100 / 110

x = 300

x in % 10 i

x = 300 . 10 / 100 = 30 dir.

23) % 65 fazlası 1122 lira olan paranın, % 50'i kaç liradır?

Çözüm : Paranın tamamı x olsun.

x . (100+65)/100 = 1122 eşitliği yazılır.

x . 165 / 100 = 1122 ise

x = 1122 . 100 / 165

x = 680

x in % 50 i

x = 680 . 50 / 100 = 340 dir.

24) % 55 fazlası 961 lira olan paranın, % 80'i kaç liradır?

Çözüm : Paranın tamamı x olsun.

x . (100+55)/100 = 961 eşitliği yazılır.

x . 155 / 100 = 961 ise

x = 961 . 100 / 155

x = 620

x in % 80 i

x = 620 . 80 / 100 = 496 dir.

25) % 30 kar ile 507 liraya satılan bir mal, % 70 zarar ile kaç liraya satılır?

Çözüm :

Alış maliyet fiyatı x olsun.

x . (100+30)/100 = 507 eşitliği yazılır.

x . 130 / 100 = 507 ise

x = 507 . 100 / 130

x = 390

x in % 70 eksiği

390 . (100-70)/100 =

390 . 30 / 100 = 117 liradır.

26) % 90 kar ile 931 liraya satılan bir mal, % 45 zarar ile kaç liraya satılır?

Çözüm :

Alış maliyet fiyatı x olsun.

x . (100+90)/100 = 931 eşitliği yazılır.

x . 190 / 100 = 931 ise

x = 931 . 100 / 190

x = 490

x in % 45 eksiği

490 . (100-45)/100 =

490 . 55 / 100 = 269.5 liradır.

27) % 15 kar ile 667 liraya satılan bir mal, % 75 zarar ile kaç liraya satılır?

Çözüm :

Alış maliyet fiyatı x olsun.

x . (100+15)/100 = 667 eşitliği yazılır.

x . 115 / 100 = 667 ise

x = 667 . 100 / 115

x = 580

x in % 75 eksiği

580 . (100-75)/100 =

580 . 25 / 100 = 145 liradır.

Cevaplar: bymutlu.com

1)35 2)138 3)176 4)820 5)50 6)56 7)89.6 8)33.75 9)132 10)588 11)111 12)592 13)288 14)405 15)399
16)8 17)180 18)116 19)320 20)90 21)140 22)30 23)340 24)496 25)117 26)269.5 27)145

ADI SOYADI :

Aşağıdaki yüzde problemi sorularının çözümlerini yapınız.

1) 250 sayısının % 40 i, kaçtır?

Çözüm:

( 250 . 40 ) / 100 = 100

2) 360 sayısının % 10 i, kaçtır?

Çözüm:

( 360 . 10 ) / 100 = 36

3) 20 sayısının % 5 i, kaçtır?

Çözüm:

( 20 . 5 ) / 100 = 1

4) Hangi sayının % 30 i, 111 dir?

Çözüm :

Sayının tamamı x olsun.

x . 30 /100 = 111 ise,

30 . x = 111 .100

x = 11100 / 30

x = 370

5) Hangi sayının % 45 i, 108 dir?

Çözüm :

Sayının tamamı x olsun.

x . 45 /100 = 108 ise,

45 . x = 108 .100

x = 10800 / 45

x = 240

6) Hangi sayının % 60 i, 54 dir?

Çözüm :

Sayının tamamı x olsun.

x . 60 /100 = 54 ise,

60 . x = 54 .100

x = 5400 / 60

x = 90

7) % 35 'i 147 lira olan paranın % 75 i kaç liradır?

Çözüm :

Paranın tamamı x olsun.

x . 35 / 100 =147 ise,

35 . x = 147 .100

x = 14700 / 35

x = 420

x in % 75 i

420 . 75 / 100 = 315 liradır.

8) % 80 'i 60 lira olan paranın % 35 i kaç liradır?

Çözüm :

Paranın tamamı x olsun.

x . 80 / 100 =60 ise,

80 . x = 60 .100

x = 6000 / 80

x = 75

x in % 35 i

75 . 35 / 100 = 26.25 liradır.

9) % 55 'i 176 lira olan paranın % 25 i kaç liradır?

Çözüm :

Paranın tamamı x olsun.

x . 55 / 100 =176 ise,

55 . x = 176 .100

x = 17600 / 55

x = 320

x in % 25 i

320 . 25 / 100 = 80 liradır.

10) 170 liranın % 70 fazlası kaç liradır?

Çözüm :

170 . (100+70)/100 =

170 . 170 / 100 = 289 liradır.

11) 170 liranın % 80 fazlası kaç liradır?

Çözüm :

170 . (100+80)/100 =

170 . 180 / 100 = 306 liradır.

12) 200 liranın % 95 fazlası kaç liradır?

Çözüm :

200 . (100+95)/100 =

200 . 195 / 100 = 390 liradır.

13) 60 liranın % 80 eksiği kaç liradır?

Çözüm :

60 . (100-80)/100 =

60 . 20 / 100 = 12 liradır.

14) 165 liranın % 40 eksiği kaç liradır?

Çözüm :

165 . (100-40)/100 =

165 . 60 / 100 = 99 liradır.

15) 780 liranın % 35 eksiği kaç liradır?

Çözüm :

780 . (100-35)/100 =

780 . 65 / 100 = 507 liradır.

16) % 70 fazlası 374 olan sayı kaçtır?

Çözüm :

x . (100+70)/100 = 374 eşitliği yazılır.

x . 170 / 100 = 374 ise

x = 374 . 100 / 170

x = 220 dir.

17) % 15 fazlası 1150 olan sayı kaçtır?

Çözüm :

x . (100+15)/100 = 1150 eşitliği yazılır.

x . 115 / 100 = 1150 ise

x = 1150 . 100 / 115

x = 1000 dir.

18) % 70 fazlası 272 olan sayı kaçtır?

Çözüm :

x . (100+70)/100 = 272 eşitliği yazılır.

x . 170 / 100 = 272 ise

x = 272 . 100 / 170

x = 160 dir.

19) % 95 eksiği 35 olan sayı kaçtır?

Çözüm :

x . (100-95)/100 = 35 eşitliği yazılır.

x . 5 / 100 = 35 ise

x = 35 . 100 / 5

x = 700 dir.

20) % 10 eksiği 9 olan sayı kaçtır?

Çözüm :

x . (100-10)/100 = 9 eşitliği yazılır.

x . 90 / 100 = 9 ise

x = 9 . 100 / 90

x = 10 dir.

21) % 55 eksiği 279 olan sayı kaçtır?

Çözüm :

x . (100-55)/100 = 279 eşitliği yazılır.

x . 45 / 100 = 279 ise

x = 279 . 100 / 45

x = 620 dir.

22) % 60 fazlası 128 lira olan paranın, % 65'i kaç liradır?

Çözüm : Paranın tamamı x olsun.

x . (100+60)/100 = 128 eşitliği yazılır.

x . 160 / 100 = 128 ise

x = 128 . 100 / 160

x = 80

x in % 65 i

x = 80 . 65 / 100 = 52 dir.

23) % 70 fazlası 425 lira olan paranın, % 20'i kaç liradır?

Çözüm : Paranın tamamı x olsun.

x . (100+70)/100 = 425 eşitliği yazılır.

x . 170 / 100 = 425 ise

x = 425 . 100 / 170

x = 250

x in % 20 i

x = 250 . 20 / 100 = 50 dir.

24) % 5 fazlası 1008 lira olan paranın, % 70'i kaç liradır?

Çözüm : Paranın tamamı x olsun.

x . (100+5)/100 = 1008 eşitliği yazılır.

x . 105 / 100 = 1008 ise

x = 1008 . 100 / 105

x = 960

x in % 70 i

x = 960 . 70 / 100 = 672 dir.

25) % 10 kar ile 44 liraya satılan bir mal, % 10 zarar ile kaç liraya satılır?

Çözüm :

Alış maliyet fiyatı x olsun.

x . (100+10)/100 = 44 eşitliği yazılır.

x . 110 / 100 = 44 ise

x = 44 . 100 / 110

x = 40

x in % 10 eksiği

40 . (100-10)/100 =

40 . 90 / 100 = 36 liradır.

26) % 10 kar ile 374 liraya satılan bir mal, % 45 zarar ile kaç liraya satılır?

Çözüm :

Alış maliyet fiyatı x olsun.

x . (100+10)/100 = 374 eşitliği yazılır.

x . 110 / 100 = 374 ise

x = 374 . 100 / 110

x = 340

x in % 45 eksiği

340 . (100-45)/100 =

340 . 55 / 100 = 187 liradır.

27) % 50 kar ile 18 liraya satılan bir mal, % 55 zarar ile kaç liraya satılır?

Çözüm :

Alış maliyet fiyatı x olsun.

x . (100+50)/100 = 18 eşitliği yazılır.

x . 150 / 100 = 18 ise

x = 18 . 100 / 150

x = 12

x in % 55 eksiği

12 . (100-55)/100 =

12 . 45 / 100 = 5.4 liradır.

Cevaplar: bymutlu.com

1)100 2)36 3)1 4)370 5)240 6)90 7)315 8)26.25 9)80 10)289 11)306 12)390 13)12 14)99 15)507
16)220 17)1000 18)160 19)700 20)10 21)620 22)52 23)50 24)672 25)36 26)187 27)5.4

TYT YKS LGS KPSS  SINAVLARI  Matematik konularını Hızlı öğrenmek için soru çözüm yöntemleri tıklayın..   

Matematik öğrenmek, konuları iyi anlamak ve konu testlerini çözebilmek için öncelikle

ilkokul ve ortaokul matematik dersi eğitiminin çok iyi alınmış olması gereklidir.

    Bu sitemizde öğrencilerin bu konulardaki eksik bilgilerini yada az öğrenilmiş bilgilerini geliştirmek ve pekiştirmek amaçlı olarak ,

matematik dersinin en temel işlemleri olan toplama çıkarma çarpma ve bölme işlemlerini hızlı bir şekilde pratik yapmak suretiyle,

örnekler üzerinde uygulamalı olarak çalışabileceğiniz soru çeşitleri hazırlanmıştır.

   Bu soruların üzerinde çalışarak hem dört işlemi , hemde soru tiplerinin nasıl çözüleceğini hızlı bir şekilde öğrenme fırsatı bulabilir ,

geçmiş konulardaki tam öğrenilmemiş bilgilerinizi geliştirebilirsiniz.   Matematik öğrenmek için konu ile ilgili 3 tane soru , 5 tane soru çözümü az olacağından , en az 20 tane soru, 50 tane soru yada daha fazla sayıda soru çözmek gereklidir.